7 dec 2011

Look-A-Like...



Baasjes die op hun honden lijken, iedereen heeft ze wel eens voorbij zien komen. Hoe kan het toch dat zoveel baasjes op hun hond lijken? Uit onderzoek is gebleken dat baasjes bij aankoop van een hond overwegend kiezen voor een ras dat tot op zekere hoogte op hen lijkt. Dit doen zij meestal niet bewust, want wanneer je ze met de gelijkenis geconfronteerd ontkennen zij deze steevast.

Opvallend is dat de gelijkenis tussen een baasje en zijn huisdier eigenlijk alleen voorkomt bij honden. Hamsters, schildpadden, konijnen, cavia’s en zelfs katten lijken nooit รจcht op hun baas. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat de hond de enige diersoort is waarbij er zo’n grote verscheidenheid aan rassen bestaat. Groot, klein, smal, gedrongen, krullend haar, flaporen, spleetogen, grote neus, platte neus en ga zo maar door. Het zijn allemaal uiterlijke kenmerken die terug te vinden zijn bij zowel honden als bij mensen. Andere diersoorten hebben niet zulke verscheidenheid aan uiterlijke kernmerken. Zij zien er tot op zekere hoogte allemaal hetzelfde uit. (Toch kan ik eigenlijk bijna bij elk mens wel bedenken op wat voor diersoort hij/zij lijkt).

Ook blijkt uit onderzoek dat gelijkenis tussen de hond en zijn baasje overwegend voorkomt bij rashonden. Bij het aanschaffen van een echte rashond letten de toekomstige baasjes er dus meer op of een hond goed bij hen ‘past’. Dit komt doordat men bij een rashond beter kan voorspellen hoe deze er in de toekomst uitziet dan bij een bastaard.

Als we kijken naar de overeenkomst van persoonlijkheden en gedrag van de hond en zijn baas zijn hierin geen duidelijke overeenkomsten te zien. De overeenkomsten gaan dus niet verder dan het uiterlijk. Wat het onderzoek laat zien is dat we de baasjes niet kunnen beoordelen op het karakter van hun hond. Toch gebeurt dit erg vaak.
Uit het onderzoek bleek wel dat mensen die een hond bezitten, wat voor hond dan ook, aardiger en vriendelijker overkwamen dan de mensen die geen hond hadden. Ik vind dit een goed bewijs om aan te tonen wat voor invloed de aanwezigheid van een dier kan hebben op een mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten