25 dec 2011

Dieren krijgen het te heet onder de voeten...

IJsberen die verdrinken doordat ze niet meer op het gesmolten ijs kunnen staan. Zeehondjes, walvissen en pinguïns die verhongeren omdat er geen voedsel meer te vinden is en wellicht wel het uitsterven van alle zeedieren. Meer CO2 in de lucht betekent namelijk ook dat er meer koolzuur oplost in het zeewater. De oceanen gaan hierbij verzuren en dit zuur lost de kalk van de schelpdieren op. Deze staan aan de basis van de voedselketen in de oceanen.  
Rendieren, kariboes en elanden die dood gaan doordat het weer in de bevroren gebieden van Scandinavië, Siberië en Alaska veranderd. Daardoor komen de dieren moeilijker bij voedsel en zal hun leefgebied met 60% krimpen.  
Dit zijn maar enkele van de ernstige gevolgen voor dieren van het opwarmen van de aarde. 
Hoe erg zou het zijn als er zoveel dieren uitsterven omdat wij mensen te egoïstisch zijn om onze leefstijl een beetje aan te passen!? Laten we hier eens even bij stilstaan tijdens de kerstdagen waarbij zorg en liefde centraal staan.

Deze zorg voor milieu en de aarde speelt op dit moment wel al een steeds grotere rol in onze samenleving. Veel mensen proberen er bewuster mee bezig te zijn. Met de nadruk op ‘proberen’. Ze willen allemaal wel dat er iets aan het behoud van de aarde gedaan wordt en hun steentje bijdragen maar hebben naar mijn mening het idee dat zij in hun eentje geen verschil kunnen maken en doen het daarom dus niet. Mensen (waaronder ook ik op sommige gebieden) gaan nog steeds met de auto naar de frituur, douchen nog steeds een half uur per dag, kopen nog steeds spuitdeodorant of haarlak in plaats van rol deodorant en gel, laten nog steeds vaak het licht branden, kopen nog steeds alleen het goedkope niet biologische vlees, etc.

Ik vind dat onze regering en die van andere landen een aangrijpende campagne moeten opzetten waarin duidelijk wordt wat voor schade één mens kan aanrichten aan de aarde, maar ook wat één mens kan veranderen. Maar dan nog steeds denk ik dat de enige echt effectieve manier om een verandering te bewerkstelligen is om de wetten en regels wereldwijd zo aan te passen dat mensen hun leefgewoonten wel moeten aanpassen. Al zou een goede campagne een mooie start zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten